Alt om akrylplast

klar akryl / plexiglas brugt som afskærmning

PMMA (Polymethylmethacrylat) – Akryl:

 

Akryl / PMMA kendes af mange som Plexiglas, der er et registreret varemærke for en tysk producent.  Akryl er et klart og smukt materiale og ofte bruges akrylplader som alternativ til glas, da akryl vejer ca. 1/3 af, hvad glas vejer. Akrylplader er hårde og stive og har en god slagstyrke. Akrylplastplader bliver fleksible ved varme og kan let formes og bukkes efter opvarmning. Akryl egner sig også til laserskæring.

Akrylplader findes i et væld af smukke farver med varierende gennemsigtighed. Materialet har et flot visuelt udtryk og bruges ofte som blikfang og dekoration. Anvendelsesmulighederne er talrige, f.eks. kan det bruges både til skilte, displays, udstillingsmontre, øreringe, julepynt, kasser, brochureholdere, nyse skærme, lampeskærme, brevordnere, sættekasser, fuglehuse, drivhusglas, forsatsruder, rammeglas og afskærmning.

Akryl er meget vejrbestandig og stabilt i UV-lys, og er derfor også god at anvende udendørs. Det tåler ikke stærke syrer, alkoholer, acetone, klorholdige og organiske opløsningsmidler. Rengøring bør foregå med en blød klud og en mild opløsning af opvaskemiddel og vand.

Generelt skelnes der mellem to forskellige slags akryl, nemlig ekstruderet og støbt akryl. De to typer akryl bliver produceret på forskellige måder. De forskellige produktionsmetoder giver nogle små, men vigtige forskelle:

Alt om akrylplast

XT akryl – ekstruderet akryl:

Akryl er mest anvendt i en ekstruderet form, da det har den fineste tolerance. Ekstruderet akryl bliver fremstillet ved kontinuerligt at presse en akrylmassen gennem en form, hvor den kemiske proces foregår under selve processen. Ekstruderet akryl er nemmere at forme og bukke end støbt akryl. Farveudvalget ved ekstruderet akryl er mere begrænset end ved støbt akryl. Du kan se vores udvalg af ekstruderet akryl her.

Støbt akryl:

Støbt akryl fremstilles ved at blande akrylens flydende bestanddele i forme. Der opstår en kemisk proces i formen, som skaber et homogent materiale med samme egenskaber i alle retninger. Af den grund bliver støbt akryl normalt betragtet som værende af en bedre kvalitet, dog afhænger det af, hvad man skal bruge produktet til. Støbt akryl har derudover også den fordel, at det bliver produceret i tykkere udgaver samt i blokke. Fremstillingsformen er dyrere end ekstruderet akryl.

Støbt akryl er mere resistent overfor kemikalier, bedre egnet til laserskæring, mere ridserobust og med færre spændinger end ekstruderet akryl. Du kan se vores udvalg af støbt akryl her.

Støbt frosted akryl:

Støbt frosted akryl ligner sandblæst glas. Overfladen er matteret, men hvis den opvarmes fx. ved flammepolering eller laserskæring, bliver overfladen blank. Hos Deigaard Plast har vi et stort udvalg af støbte frostede akrylplader i mange smukke farver.